Aurinkoenergiaa kehitysmaihin – sähköllä kova kysyntä

Ulkoministeriö tukee yrityslähtöisiä kehityshankkeita, joilla on mahdollista synnyttää liiketoimintaa myös Suomeen. Kehitysyhteistyössä on vankka jalansija aurinkoenergialle ja teknologian kehitykselle sekä yritystoiminnalle ja viennille. Tätä viestiä toi ulkoministeriön energia-asiantuntija Henri Horn 4.11. järjestetyssä Aurinkoenergia ja kehitysyhteistyö -seminaarissa. Tekniikka elämää palvelemaan (TEP) ja Kepa ry järjestivät seminaarin, jonka tärkeimpänä antina on kannustaa aurinkoenergian parissa toimivia yrityksiä myös … Lue lisääAurinkoenergiaa kehitysmaihin – sähköllä kova kysyntä

Jääkö Suomi jälkeen?

Uusiutuvan energian määrä kasvaa maailmalla. Suomessa näyttäisi sen sijaan kehitys junnaavan paikallaan, kuten Aalto-yliopiston professori Peter Lund totesi Green European Foundationin järjestämässä seminaarissa 19.10.2015. Euroopan energiaratkaisut puhuttavat Pariisin ilmastokokouksen lähestyessä. Maanantaina Helsingissä järjestetyssä energiapoliittisessa seminaarissa Peter Lundin kommenttipuheenvuoron pääpointit olivat: Eurooppa on menettämässä asemaansa uusiutuvassa energiassa. Rahoitusmarkkinat ja kehittyvät maat ovat siirtymässä uusiutuvaan energiaan. Suomi … Lue lisääJääkö Suomi jälkeen?

Aurinkomarkkinat vauhtiin! – FinSolar-projektin seminaarin kohokohtia

Torstaina 24.9.2015 kokoontui reilut 250 aurinkoenergian edistämisestä kiinnostunutta toimijaa Aalto-Yliopiston kauppakorkeakoululle kuuleman aurikoalan uutisia ja tutkimustuloksia sekä verkostoitumaan keskenään.

Aamupäivän luennoissa esiteltiin alkupuheenvuorojen jälkeen FinSolar-hankkeen tutkimustuloksia ja loppuasiakkaiden kokemuksia aurinkoenergian investoinneista. Iltapäivällä tapahtuman pääesiintyjä Peter Ahm kertoi Tanskan aurinkoenergialiiketoiminnan kehityksestä globaaliin markkinaan suhteutettuna. Ahmin esitys oli melko vahvasti painottunut aurinkosähköön, vaikka Tanska poikkeaa muusta maailmasta erityisesti juuri aurinkolämmön osalta.

Lovio_Ennakkotieto_Energiavirasto_092015

Raimo Lovion esityksessä julkaistiin ennakkotietoja Energiaviraston tekemästä kyselystä sähköverkkoyhtiöille. Sen perusteella Suomessa vaikuttaisi olevan ainakin 20 MWp verkkoon kytkettyä aurinkosähkökapasiteettia. Tämä tarkoittaa siis yli kaksinkertaista määrää tähän asti oletettuun nähden.

Esityksistä erityisesesti jäi mieleen kaksi aamupäivän esitystä, joista ensimmäinen oli Mikko Jalaksen selvitys siitä kuinka monella tavalla aurikoenergiainvestointi voi parantaa yrityksen tai muun organisaation brändiarvoa ja asiakassuhdetta. Toinen oli Lahtiset Yhtymän talousjohtajan Markku Seppäsen esitys siitä, miten ja millä asenteella hänen edustamansa organisaatio investoi aurinkoenergiaan. Ministeri Kimmo Tiilikaisen tervehdys oli hengeltään positiivinen, mutta ei sisältänyt mitään konkreettista aurinkoenergian edistämiseksi Suomessa.

Päivän päätteeksi poliitikko-, yritysjohtaja- ja virkamiespaneeli pohti, mitä nyt sitten oikein pitäisi tehdä aurinkoenergialiiketoiminnan edistämiseksi. Paneelikeskustelusta jäi päällimmäisenä mieleen HSY:n johtajan Irma Karjalaisen hyvin positiivinen asenne aurinkoenergian suhteen. Sinänsä kaikilla panelisteilla oli pyrkimyksena alan edistäminen tavalla tai toisella.

Esitysten lisäksi useat alan toimijat esittelivät toimintaansa salin ulkopuolella olevilla esittelypöydillä. Lopuksi pidetyssä verkottumistilaisuudessa keskustelu oli erittäin vilkasta. Kokonaisutena erittäin positiivinen kokemus alalla mukana olijoille.

Seminaarin materiaali ja osallistujaluettelo läytyvät täältä.

-Markku Tahkokorpi, Hallituksen puheenjohtaja, Aurinkoteknillinen  yhdistys ry

P.S. Hankkeen projektipäällikko Karoliina Auvinen kertoi, että seminaarin alla avattu toimialakysely on vielä avoinna jonkin aikaa, joten siihen voi vielä vastata jos vastaaminen akuperäiseen deadlineen mennessä jäi tekemättä. Linkki kyselyyn löytyy mm. täältä.

 

Kansainvälisessä aurinkokaukolämpökonferenssissa kiiteltiin tanskalaisten innostusta aurinkokaukolämpöön

Toulousessa Ranskassa järjestettiin juhannuksen alla kolmas aurinkokaukolämpöä käsitellyt kansainvälinen konferenssi. Konferenssissa esiteltiin muun muassa uusia ja vähän vanhempiakin aurinkokaukolämpökohteita. Alaan liittyviä tutkimustuloksia niin liiketoimintamallien, talouden kuin tekniikan puolelta oli esillä useissa rinnakkaisissa sessioissa. Ehkäpä merkittävin viesti Toulousen konferenssissa oli, että Tanskan innostus aurinkokaukolämpöön jatkuu edelleen, eikä hidastumista ole näkyvissä. Tanskan suurimmassa järjestelmässä on SDH+ -projektin … Lue lisääKansainvälisessä aurinkokaukolämpökonferenssissa kiiteltiin tanskalaisten innostusta aurinkokaukolämpöön